Animalele de companie și copiii: O legătură care crește odată cu ei
Fiecare părinte care așteaptă venirea pe lume a unui bebeluș își pune tot felul de întrebări. Iar întrebările se multiplică atunci când este vorba și despre animale de companie. Când am aflat că sunt însărcinată, una dintre cele mai mari întrebări care mă frământa era cum vor reacționa cei doi câini ai noștri. Eram conștientă că Maya și Jessie nu vor mai fi (doar ele) în centrul atenției.
Citește și: Dog-mom în timpul liber.
În ciuda a tot ce am auzit – diverse mituri despre părul de animale, gelozie, cum că ar fi periculoase și premature astfel de legături, realitatea a fost alta. Cei doi câini ai noștri s-au dovedit a fi cei mai blânzi și protectori companioni pentru fetița noastră, încă de la prima întâlnire. Iar de atunci am avut numai de câștigat.
De ce prezența unui animal de companie poate face minuni în viața de familie?
Citind studii, simțind și pe propria-mi piele, animalele de companie chiar aduc beneficii psihologice și emoționale. Și pentru copii, dar și pentru adulți. Când un copil se află într-un mediu în care animalele sunt prezente, acesta învață să-și gestioneze mai bine emoțiile. Mângâierea unui câine sau observarea comportamentului relaxat al unui animal poate induce o stare de liniște și siguranță.
În plus, copiii care cresc alături de animale dezvoltă o empatie crescută față de ceilalți. Ei învață să recunoască nevoile și stările emoționale ale animalului, ceea ce, pe termen lung, îi ajută să devină mai sensibili și mai atenți la sentimentele celorlalți oameni. Un studiu publicat de Universitatea din Cambridge arată că prezența unui animal de companie poate avea un efect profund asupra dezvoltării emoționale a copiilor, contribuind la creșterea empatiei și a abilităților de relaționare socială.
Într-un mediu nou și necunoscut, precum casa noastră, câinii au devenit repere stabile și liniștitoare pentru Maria. Prezența lor constantă a oferit confort și o formă subtilă de protecție. Maria a început să dezvolte o legătură emoțională puternică cu ei, simțindu-se mereu în siguranță. În plus, câinii au contribuit la reducerea anxietății și la crearea unui mediu armonios în familia noastră.
Dezvoltarea cognitivă a copiilor stimulatată de prezența animalelor de companie
Prin simpla lor prezență, animalele oferă un stimul constant pentru învățare și curiozitate. Fie că vorbim despre primele încercări de a rosti cuvinte sau despre primele interacțiuni sociale, animalele de companie joacă un rol esențial în stimularea dezvoltării cognitive la copii.
De mai bine de jumătate de an, Maria observă cum eu și soțul meu ne îngrijim câinii. Chiar dacă ea este încă mică și nu poate avea grijă de ei în mod direct, îi place să participe cu noi la îngrijirea lor, când le oferim iubire și când ne jucăm cu ei. Cu siguranță acest comportament o ajută să învețe concepte de bază precum îngrijirea, rutina și responsabilitatea – lecții esențiale pentru mai târziu în viață.
De vorbă cu dr. Darius Gabriel Tănase, medic veterinar
Pentru a aduce o perspectivă profesionistă asupra subiectului, am discutat cu Darius Gabriel Tănase, Dr. medic veterinar la clinica Healthy Vet Bucureștii Noi. Este o persoană dedicată în tot ce face. În urma întâlnirilor cu el, pot spune că este un om sincer și direct, care nu complică inutil lucrurile prin vorbe, ci le spune pe nume.
Mulți părinți sunt reticenți cu privire la animalele de companie și o mare parte renunță la acestea pe baza unor “mituri”. Există riscuri legate de sănătatea copiilor în preajma animalelor de companie?
În primul rând, trebuie să punem mare accent pe educația animalului de companie, pe temperamentul acestuia și să-i observăm modul de reacție pentru a nu avea incidente neplăcute (ex. mușcat, zgâriat). După discutăm de educația copilului. Părintele are acest rol de a învăța copilul cum sa se comporte cu animalul de companie.
Riscuri există, din păcate, dar acestea nu sunt strict legate de animalul de companie, ci mai repede de proprietar. Spre exemplu, dacă îngrijirea animalului este una precară, automat apar niște posibile riscuri din punct de vedere al sănătății. Există și copii alergici la păr de câine/ pisică, saliva acestora sau tegument, dar sunt convins că dacă acei copii sunt ghidați corect de un medic alergolog, simptomatologia alergică este una minimă sau chiar absentă.
Animalele pot deveni geloase și agresive în preajma unui nou-născut? Cum putem face tranziția mai ușoară pentru animalul de companie atunci când un bebeluș devine parte din familie?
Din fericire, au fost foarte foarte rare cazurile de “gelozie” și răspuns agresiv din partea animalelor în aceste situații. Animalele pot dezvolta anxietate, senzație de abandon, dar cu pași mici acestea pot dispărea, iar între animăluț și noul născut se poate crea o relație foarte puternică.
Părinții sunt cei care pot ghida aceasta apropiere cu blândețe, cu dresaj de specialitate dacă este cazul, cu mici limite pe care animalul trebuie să le aibă. Există, de asemenea, și metode “medicale” pentru a ajuta să treacă peste acest impas: medicație, difuzer pt calmare, etc. Eu recomand apropierea celor doi cu pași mici, plimbări împreună, implicarea animalului în activitățile cu cel mic pentru ca acesta să nu se simtă exclus.
Ce semne ne indică faptul că un animal nu se simte confortabil în preajma unui copil și cum ar trebui să gestionăm situația? Cum putem crea un mediu sigur atât pentru copil, cât și pentru animal?
De cele mai multe ori, animalele evită situațiile inconfortabile și preferă să stea retrase. Din păcate, nici acest lucru nu este tocmai în regulă pentru că poate duce la o formă de depresie din partea animalului.
Mediul sigur se creează prin îmbinarea celor două lumi, prin implicarea bilaterală în activitățile de rutină. Așa putem crea atât un mediu sigur, cât și un mediu plăcut. Mai mult de atât, peste toate acestea se creează și o legătură minunată între animal și copil.
Există activități specifice pe care le recomanzi pentru a întări legătura dintre copil și animalul de companie?
Totul începe de la mâncare. Ritualul mesei este foarte important în viața animalului de companie. Putem observa cum în familiile în care există acest duo, copil – animal de companie, apare un fenomen în care cei doi împart mâncarea. De foarte multe ori, dacă cel mic are ceva în mână, îi întinde companionului său, acesta urmărindu-l necontenit.
Plimbările în aer liber sunt, de asemenea, o oportunitate extrem de favorabilă de a crea o legătură strânsă între cei doi (atunci cand vorbim de câini). Joaca este și ea un alt factor favorizant în întărirea unei strânse legături. Și, nu în ultimul rând, somnul. Fie el cel de prânz sau cel de seară, de foarte multe ori animalul de companie se alătură cu drag acestei activități reconfortante.
Ce măsuri suplimentare de igienă ar trebui să ia părinții pentru a asigura o conviețuire sănătoasă între bebeluș și animalul de companie?
Igiena este foarte importantă, indiferent că vorbim de companion canin sau felin. Ambele specii sunt expuse la factori bacterieni, parazitari sau de mediu. Igiena lăbuțelor este primul lucru care trebuie respectat. Toaletam lăbuțele câinilor după plimbări și la pisică, ideal, după folosirea litierei. Îmbăierile periodice cu șampoane profesionale oferă o siguranță sporită atunci când discutăm de o curățare corectă.
Deparazitările externe și interne sunt un alt aspect foarte important când vine vorba de siguranța sănătății bebelușilor. Acestea trebuie făcute în mod regulat, ideal ar fi intern – extern lunar, mai ales că vorbim de prezența unui bebeluș în locuință.
O legătură pentru o viață
Experiența mea ca mamă și posesoare de animale de companie m-a învățat cât de importantă este această legătură pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil. De la reducerea stresului, până la învățarea empatiei și responsabilității, animalele joacă un rol foarte important în viața celor mici. Maria a învățat atât de multe de la cei doi câini ai noștri și, privind în urmă, sunt recunoscătoare că i-am avut alături de noi de la început.
Dacă sunteți părinți sau viitori părinți, nu vă temeți să introduceți un animal de companie în viața copilului vostru. Beneficiile emoționale, cognitive și psihologice pe care le aduc aceste ființe minunate sunt de neprețuit. După cum am observat și eu, legătura dintre copil și animalul de companie este una specială, care se dezvoltă și se întărește odată cu trecerea timpului.
Voi ce experiențe aveți cu animalele de companie?
Pe curând!
Teodora
1 Comment