Articole pentru bebeluși – Ce merită să cumperi și ce nu
Este drept că viața de mamă vine la pachet cu o avalanșă de emoții: bucurie, anxietate, oboseală și dorința de a-i oferi copilului său tot ce e mai bun. Been there, done that. Când sentimentul de nesting era în floare, aveam tentația de a cumpăra orice promitea că îmi va ușura viața. Acum, după un an și jumătate alături de Maria, am realizat că unele lucruri s-au dovedit a fi esențiale, în timp ce altele… nu chiar. O să vă povestec despre acele produse pentru bebeluși care mi-au fost utile, ce merită să cumperi și ce nu.
Articolele pentru bebeluși au în spate un marketing extrem de seducător care este foarte alimentat de dorința firească a părinților de a oferi tot ce este mai bun pentru copiii lor. Doar dacă analizăm puțin reclamele, vedem că sunt prezentați bebeluși fericiți și părinți relaxați. Sugestia asta de produs magic se poate dovedi în timp a fi un „unicorn” care nu răspunde unei nevoi reale.
Despre tendința de a cumpăra lucruri care ajung nefolosite
Atunci când eram însărcinată, am trecut printr-o listă elaborată de „must-have”-uri. Norocul a fost că soțul meu a fost foarte implicat în proces și m-a împiedicat să cumpăr instinctiv multe din lucrurile de pe lista mea. Ce credeți? De multe s-a dovedit că nu am avut nevoie pe parcurs. La momentul respectiv mi se părea că trebuie să le am (atunci când vei citi articolul, să știi să îți mulțumesc că m-ai oprit din aruncat cu banii pe fereastră!). 😊
De exemplu, o cădiță de baie clasică a fost mult mai utilă decât una cu funcții revoluționare. În timp, mi-am dat seama că nu am avut nevoie de încălzitorul de biberoane care era pe lista mea, m-am descurcat, nu i-am simțit lipsa. Tot aici, baby nest-ul ar fi fost doar o fiță pentru poze instagramabile, căci M. a stat doar în brațe și în pătuț. Coșul normal de gunoi s-a dovedit a fi foarte bun pentru aruncarea scutecelor și nu am mai luat unul dedicat pentru ele (și am supraviețuit mirosului). Și lista de lucruri inutile poate continua.
Ce articole mi-au făcut viața mai ușoară
Este foarte important să conștientizi că, de cele mai multe ori, simplitatea și adaptarea la nevoile reale ale unei familii sunt mai valoroase decât orice produs „minune”. Mai ales când ești la primul copil, este ușor să cazi în capcana achizițiilor urgente și strategiilor comerciale. Câte nu au o etichetă de „must-have” sau „recomandat de experți”, alături de review-uri atent selectate? Mai jos voi vorbi despre câteva articole au fost cu adevărat folositoare pentru noi, iar pe unele încă le folosim.
Cărucior Euro-Cart FLEX – 899 lei
În primul rând vreau să vorbesc despre căruciorul pe care l-am folosit încă de la nașterea Mariei. Este un cărucior simplu, stabil și ușor de manevrat. Și nu, nu este un cărucior scump sau 3 în 1, cu multe elemente. Scaunul are trei trepte de reglaj, putând fi folosit până la 36 luni/ 22 kg. Nu este reversibil (nu țineam neapărat), dar are o plăsuță pe unde poți vedea copilul. În același timp, are la bază și un coș de cumpărături/ depozitare foarte generos.
Baby Monitor – 299 lei
Un gadget indispensabil, aș spune. L-am folosit încă din primele luni și încă este foarte util. Mi-a oferit o liniște permanentă, mai ales că M. întotdeauna a făcut ture în somn, și nu numai. Am putut mereu să ajung la ea când a avut nevoie de mine. De multe ori, auzeam: dormi și tu când doarme și ea!. Ar fi fost ideal, însă de cele mai multe ori am avut nevoie și de timpul cu mine. Chiar acum când scriu, eu mă aflu într-o altă cameră, dar o urmăresc în timp ce doarme.
Balansoar ergonomic cu 5 trepte – 99 lei
Acest balansoar este foarte ușor de mutat dintr-o parte în alta și de transportat. Ne-a fost util atât acasă, dar și în concedii mai bine de jumătate de an. Pe lângă faptul că mi-a salvat spatele de ore întregi de legănat, l-am folosit și în curte, la aer, în prima parte a perioadei de diversificare.
Țarc de joacă din lemn de fag Primii Pași – 423 lei
Țarcul a devenit o soluție excelentă atunci când copilul a început să exploreze. A fost un spațiu sigur unde ne jucam și împreună, dar care a inițiat și joaca independentă. Maria se juca acolo, în timp ce eu găteam sau aveam nevoie de câteva minute pentru a rezolva/ organiza câte ceva. Și nu o să vă mint, este locul în care, de câteva ori, am tras și eu câte un pui de somn. 😅
Covor de joacă termic, antiderapant – 155 lei
Un alt spațiu de joacă perfect pentru pitici este covorașul acesta. Este moale, confortabil și foarte stabil. În același timp, cele două fețe colorate stimulează imaginația. Un plus pentru noi a fost suprafața ușor de întreținut, deoarece bebelușii regurgitează des. Din punctul meu de vedere, este o piesă indispensabilă atunci când ai un copil mic. Chiar și acum îl mai avem și îl folosim vara, atunci când Maria stă jos afară și se joacă.
Bineînțeles, în afara acestora, mai sunt și articolele indispensabile: biberoane, sterilizator, batista bebelușului etc. Acestea chiar fac parte din lista must-have și oricine le are.
Cum alegem produsele potrivite?
Privind înapoi la experiența mea de mamă (care este încă în formare), pot spune că am învățat să privesc lucrurile cu mai mult discernământ. În procesul de alegere a lucrurilor care îmi sunt necesare, mă întreb uneori: Chiar am nevoie de acest produs sau mă pot descurca și fără el?. Sau: Mă va ajuta pentru o perioadă mai lungă de timp sau doar pentru câteva săptămâni?. Am învățat că nu orice este scump sau foarte popular poate fi ceva neapărat necesar.
Tot aici vreau să fac o recomandare. Dacă vă sunt oferite haine, jucării, orice pentru bebeluși – să le primiți. Ei cresc atât de repede. Evident că le vom mai cumpăra și noi o hăinuță, o pijama sau o jucărie, dar investiția într-o garderobă întreagă nu o văd necesară. Mai ales în primele luni. Nici nu apucă de 3 ori să îmbrace un articol.
Câteodată, mai puțin este mai mult ☺️
Mi-am dat seama că lista inițială de must-have-uri este mai scurtă decât aș fi crezut înainte. E important să investim în lucruri practice care să ne ușureze mai mult viața și spațiul, și să nu ne lăsăm copleșiți de cumpărături inutile. Dar mai important de atât, cu siguranță sunt dragostea, timpul și atenția noastră pentru viitorii OAMENI. Nimic din ce am putea cumpăra, nu le poate înlocui.
Citește și: Animalele de companie și copiii: O legătură care crește odată cu ei.
Am scris acest articol din dorința de a împărtăși cu voi „puținul” pe care l-am descoperit pe parcursul călătoriei mele ca mamă. Evident că fiecare familie are propriile provocări și soluții, însă sper ca aceste gânduri să fie de folos.
Dacă și voi aveți sugestii sau recomandări din experiențele voastre, mi-ar plăcea să le citesc. Împreună putem învăța unii de la alții! ❤️
Pe curând!