Cafea cu gust de poveste, povești cu gust de cafea – Interviu cu Bogdan Nicolaide, owner U Café by N

Ce îmi place la București este faptul că niciodată nu epuizezi ideile de ieșit în oraș și întotdeauna găsești locuri noi de explorat. Locuri minunate care ți se așează în suflet, în care te regăsești. Așa a fost și cu U Café by N – o cafenea cozy în inima capitalei unde, atunci când intri, te învăluie mirosul de cafea și atmosfera caldă.

Ce îmi place la București este faptul că niciodată nu epuizezi ideile de ieșit în oraș și întotdeauna găsești locuri noi de explorat. Locuri minunate care ți se așează în suflet, în care te regăsești. Așa a fost și cu U Café by N – o cafenea cozy în inima capitalei unde, atunci când intri, te învăluie mirosul de cafea și atmosfera caldă. Și cum orice astfel de locație se naște din dragoste pentru acel ceva, o să îl invit pe Bogdan să ne ofere mai multe informații despre cafeneaua lui.

De vorbă cu Bogdan

Î: Bogdan, te invit să ne prezinți câteva lucruri despre tine, cu ce te ocupi și ce pasiuni ai. 

R: Salut! Nu prea-mi place să vorbesc despre mine, dar hai, de data asta… 😊 Din pasiune pentru cafeaua indiană de specialitate – o cafea cu totul și cu totul remarcabilă – am făcut cursuri de barista ca să o pot aprecia ca un profesionist și să pot exploata la maximum potențialul său de gust, aromă, aciditate, corpolență etc.. Espressoarele profesionale pot face minuni, mânuite cum trebuie, iar asta mi-am dorit și eu. Să mă pot apropia de cea mai bună tehnică, pentru ca în fiecare ceașcă să pot oferi cea mai bună cafea cu putință. Și studiez, experimentez și mă specializez în continuu. În afară de cafea și cafenea, mă pasionează filatelia, muzica și îmi place mult să petrec timp în famile. Deci lockdown-ul nu m-a exasperat, din acest punct de vedere, din contră. În schimb, îmi lipsesc mult călătoriile și încerc să compensez acest lucru plimbând cățelul cu mai mult nesaț. Personajul canin este și el una dintre pasiunile mele. Nu-mi vine să cred cât am vorbit despre mine! 

Î: Cum a luat naștere U Café și ce te-a inspirat?

R: Am răspuns deja parțial la întrebarea aceasta.  U Café s-a născut din dragoste pentru cafeaua excepțională, pentru cafeaua indiană de specialitate, pentru cafeaua cu gust de poveste, de poveștile cu gust de cafea pe care le depănăm atunci când în iureșul cotidian reușim să ne întâlnim la o cafea cu cei dragi, dar și de întâlnirile pe care ni le fixăm la o cafea. Pentru că atunci când vine vorba despre cafea, chiar nu merită să faci compromisuri. Sună ca un clișeu, știu, dar odată ce ai gustat o cafea remarcabilă, cu totul specială, nu mai poți să te întorci la una corectă. Și nici nu trebuie! Viața e prea scurtă ca să te mulțumești cu jumătăți de măsură! Nu e o noutate, dar e un adevăr! Nostalgia și dragostea pentru meleagurile Indiei sunt și ele motive care au dus la „facerea” cafenelei noastre. Noi am descoperit cafeaua indiană de specialitate la ea acasă, în Bangalore și ne-am simțit oarecum responsabili să aducem acest gust și în România… să se bucure de el cât mai mulți prieteni și viitori prieteni. Pentru că toți cei ce ne pășesc pragul cafenelei, devin prietenii noștri și revin alături de prietenii lor, care, în final, ajung și ei prietenii noștri. Ne-am dorit să creăm un loc unde să vii cu plăcere și în care să te simți bine, să-ți bucuri sufletul și spiritul.

Î: De ce cafea indiană?

R: Doar în India arborii de cafea cresc la umbra culturilor de condimente și fructe exotice, nucșoară, vanilie, mango, piper, cacao, banane, nucă de cocos… Îți imaginezi că această învecinare îi conferă cafelei o savoare exotică, unică. De aici și pasiunea mea. După ce m-am îndrăgostit de această cafea în India, în locul ei de origine, m-am simțit oarecum responsabil să aduc acest gust acasă. Și atunci m-am decis să devin barista, pentru ca experiența de a savura cafeaua indiană de specialitate să fie aceeași și la București și în Bangalore. Să iei ceașca aburindă, să închizi ochii, să-ți umpli nările de aromă și prima sorbitură să te transporte instant într-o călătorie imaginară în țara condimentelor și a miresmelor.

După îndelungi sesiuni de degustări, ne-am oprit asupra a două soiuri de cafea. Arabica Peaberry este supranumită cafeaua-perlă sau cafeaua-caviar, deoarece bobul său rotund crește singur în fructul de cafea. În 95% din cazuri, acesta adăpostește două boabe. Deci avem de-a face cu o cafea rară, prețioasă, 100% Arabica, mediu prăjită, cu un gust mai concentrat, mai bine echilibrat. Arabica Plantation A este o cafea mediu prăjită, cu un gust condimentat și o aciditatea catifelată. Nu este necesar să adaugi zahăr – care oricum e un sacrilegiu – pentru că are o dulceață aparte. Prin blending, combinându-le într-o proporție pe care o păstrăm secretă, le-am potențat atuurile, iar rezultatul nu poate fi descris. Trebuie degustat, băut și savurat. O ceașcă nu e niciodată de ajuns!

Î: U Café este în primul rând despre cafea – cafeaua de origine indiană, apoi apar și alte elemente în business-ul tău care fac această locație cu totul specială. Care ar fi acestea?

R: Așa e.  Am gândit cafeneaua ca pe un loc în care toată lumea să se simtă bine și să-și bucure atât papilele gustative, cât și spiritul. De aceea, pe lângă cafea, care este moneda noastră forte, patiserie fină cu unt, dulciuri artizanale, băuturi calde, Fritz-Kola, Mellow, gin tonic și bere craft de prin toată lumea, ne străduim să le oferim celor care ne trec pragul și bucuria culorii și a talentului unor pictori inspirați, pe care îi invităm să-și expună lucrările la noi în cafenea. Credem ca arta este un bun remediu antistres și o excelentă sursă de reîncărcare a bateriilor fiecăruia dintre noi. Găzduim și lansări de carte, master class-uri de pictură, workshop-uri și evenimente de tot felul. Ne place să credem că suntem un mini-hub de gusturi, arome, idei și culori.

Î: Să facem un role swap. Dacă ai fi un client al cafenelei, ce ai comanda din meniu?

R:  Flat White, clar! Dar depinde de gust! Scrie și la noi pe site. Nu promitem că va fi ușor să alegi din meniul nostru, dar promitem că totul va fi buuuuun. Oricare ar fi opțiunile! Recomandăm încercările repetate. Dar e foarte posibil, chiar și după ce ai trecut în revistă toată oferta noastră, să nu-ți poți declara preferințele absolute. Ne așteptăm prietenii – actuali sau viitori – în fiecare zi, mai puțin duminica. Iancu de Hunedoara 8, colț cu Clopotarii vechi, la doi pași de Piața Victoriei. Fie că abia ne descoperă sau ne redescoperă a nu știu câta oară, la U Café răsfățul lor e garantat.

Î:  Spune-ne, te rog, cum arată desfășurarea unui eveniment în cadrul U Café și care a fost cel mai mișto până acum?

R: Iarăși mi-e greu să răspund pentru că depinde de natura evenimetului. O lansare de carte nu va semăna cu un masterclass de pictură. Dar numitorul comun este sunetul constant al espressorului care râșnește și prepară non-stop, pentru că invitații și participanții nu se mai satură de cafea indiană.   

Cel mai mișto eveniment de până acum a fost unul cu de toate, am avut pictură semnată de Bogdana Daradici – o veche prietenă a cafenelei  – muzică live, interpretată la pian de Mădălina Pașol, o degustare de vinuri Alira cu wineambasador-ul Diana Pavelescu. A fost o seară magică! Anul trecut, chiar înainte de lockdown, avanpremieră la 8 martie. Abia așteptăm să putem relua seria de întâlniri cu iubitorii artelor.

Î:  Ce calități consideri că ar trebui să dețină un proprietar de cafenea?

R: În primul rând îți trebuie o atitudine pozitivă și rezistență la stres. Trebuie să fii flexibil și să te poți adapta la situații neprevăzute. Ai nevoie de un mindset prin care nimic să nu te ia prin surprindere! În fiecare dimineață să pornești la drum cu inima deschisă, pregătit pentru orice. Iar dacă ceva nu a ieșit bine azi, cu siguranță, mâine sau poimâine va fi mai bine. Fără perseverență nici o afacere nu are sorți de izbândă. Dar, poate mai mult decât în alte business-uri, dacă ai o cafenea trebuie să-ți placă oamenii și să ai o ușurință în a intra în vorbă cu ei și a fi prietenos. Atmosfera depinde foarte mult de mood-ul de dincoace de bar. Oricât de mohorâți ar intra clienții în cafenea, dacă îi întâmpini cu un zâmbet cald și îi servești cu ce ai mai bun – imporant e să și ai produse de calitate – imediat se destind și până la plecare te împrietenești cu ei.  Și uite-așa se încheagă o clientelă fidelă.

Î:  Ce sfaturi ai da cuiva care visează să-și deschidă propria cafenea?

R: I-ar prinde foarte bine ca înainte să își deschidă propria cafenea, să fie întâi angajat în unu-două-trei coffee shop-uri, ca să prindă ceva experiență. Trebuie musai să fie pasionat de cafea și mereu la curent cu toate noutațile din domeniu. Pasiunea se simte și este ca un magnet pentru clienți. Când povestești despre cafea, să nu fii ca la lecție, turuind chestii învățate pe de rost. O altă condiție primordială pentru succes este să aleagă sortimente autentice, astfel încât cafeaua pe care o servește să aibă ceva de spus. O cafea corectă se poate prepara și acasă, la ibric sau moka pot. La cafenea trebuie să bei o cafea memorabilă, dublată de o poveste cuceritoare. Clientului trebuie să-i trezești interesul! Trebuie să-I inspiri, să-l faci să-și dorească să revină! 

Î:  Ce perspectivă ai asupra viitorului? Plănuiești să aduci ceva în plus față de ceea ce ține deja de business-ul actual?

R: Momentan ne concentrăm eforturile pe prezent. ☹️ E una dintre perioadele acelea pline de neprevăzut, care ne solicită tot bagajul de resurse, inspirația de a improviza și a ne reinventa reîncetat, o doză inepuizabilă de optimism și capacitatea de a găsi soluții aparent imposibile. Iar pentru toate acestea, avem nevoie de muuuultă energie. Sperăm să rămânem cu bateriile pe plus până ieșim din pandemie.

Î: Bogdan, îți mulțumesc pentru că ai răspuns acestor întrebări. Pe ce canale de socializare putem găsi U Café?

R: Mulțumesc și eu! Nu-mi vine să cred cât am vorbit! Suntem de găsit pe www.ucafe.ro, pe Facebook – U Cafe (https://www.facebook.com/coffeemadewithlove) și pe Instagram – @ucafebyn. Îi așteptăm pe actualii și viitorii noștri prieteni atât la cafenea, cât și pe conturile de socializare.

Și, era să uit, avem chiar și serviciu de livrări, pe o arie de 1 km în zona Pieței Victoriei. E nevoie doar de un apel la 0723 510 981 și alături de admirabila #CafeaIndianaDeSpecialitate de la U Café se mai poate comanda patiserie fină cu unt, din oferta zilei. Proaspăt scoasă din cuptor! Sau @batonash_ snack-ul perfect cu ingrediente naturale, neprocesate: nuci, semințe, fructe uscate, fulgi de ovăz și miere.

Dragilor, e MUSAI să treceți pe la U Café by N! Eu încep mereu cu un espresso pentru a vedea ce e cu adevărat deosebit la o cafea. Vreau să vă mărturisesc că, după degustare, m-au încercat o grămadă de emoții. Pentru că o cafea bună poate transmite așa ceva – prin aromă, note și corpolență. O cafea trebuie să reprezinte o călătorie pe meleagurile unde aceasta a fost cultivată și crescută. O cafea este o experiență în adevăratul sens al cuvântului. Deci rețineți: Iancu de Hunedoara 8, colț cu Clopotarii vechi! 🥰

Pe curând!

Teodora

1 comment
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi și...

Rutină – Part. II

Dacă ai grijă de tine fizic, automat o să ai și psihic. Este un echilibru peste tot, trebuie doar să vrei să schimbi ceva și să nu mai amâni.

Colțul meu zen și inspirația

Așa cum pofta vine mâncând, inspirația vine creând. Cu toții avem în casă acel loc special - colțul zen. Unde putem gândi anumite lucruri la rece și unde putem lua decizii. Unde inspirația vine cu ușurință și unde ne savurăm cafeaua. Unde avem parte de liniște și ne putem bucura de lucrurile mărunte.

Dog-mom în timpul liber

Când mă gândesc la cel mai frumos moment al zilei, îmi vine în minte momentul în care ajung acasă de la muncă și fetele mele, Maya și Jessie sar pe mine cu o iubire și fericire de neconceput. Câinele – cel mai bun prieten al omului și pe bună dreptate.