Sfaturi practice pentru a fi în formă de sărbători de la Claudia Păpăleață, coach nutriție și lifestyle
Dragii mei, ne apropiem cu pași repezi de cea mai frumoasă perioadă din an. Cadouri, revederea cu cei dragi, colinde, relaxare și împlinire sufletească. Știm cu toții că perioada care urmează este una deosebită. Singura problemă este alimentația, ce consumăm și în ce cantități. Pentru a nu avea probleme cu cântarul în luna următoare, m-am gândit să vă prezint o persoană minunată.
Claudia are 28 ani și este antrenor de stil de viață și alimentație de doi ani. Alegerea acestei cariere a fost influențată și de problemele cu care se confrunta în perioada studenției – kilogramele în plus. Într-o zi, sedentarismul, oboseala și alimentația haotică au făcut-o să spună stop. Claudia a început un program care implică atât partea de wellbeing, cât și de nutriție. În acest fel, ea a dat dovadă de o determinare categorică pentru a se simți bine și a-și îmbunătăți stilul de viață. Și da, a reușit! 😊
A reușit să lupte cu kilogramele în plus și acum își dedică timpul în a-i ajuta pe alții cu aceleași probleme. În urmă cu doi ani, ea a luat decizia că vrea să facă o schimbare în viața ei și anume să se simtă bine în pielea ei. Urmând un plan personalizat de mese, plus hidratare și sport regulat săptămânal, în decurs de un an a ajuns în cea mai bună formă a ei. Bineînțeles că nu s-a oprit aici – nutriția este un proces continuu.
Și, ca să nu ne abatem de la subiect, în continuare o voi lăsa pe ea să vă prezinte câteva tips and tricks bune de urmat pentru perioada următoare.
Claudia Păpăleață: Cum să ne menținem de sărbători?
Acum a sosit cea mai așteptată perioadă din an când vom petrece sărbătorile alături de cei dragi! Desigur, o dată cu acestea vin și mesele îmbelșugate. Fiecare bunic, părinte, unchi și mătușă adaugă pe masă tot ce au mai bun – și cine poate refuza? Este important să știm cum să ne bucurăm de mâncare, dar și să ne menținem sau să nu ne afectăm silueta.
Așa că vă propun 5 sfaturi care să vă ajute în perioada sărbătorilor!
1. Mâncați mese regulate
Fiecare dintre noi are un program de mese, iar sărbătorile nu ar trebui să influențeze rutina noastră alimentară.
De exemplu: dacă mergeți în vizită la orele prânzului (13:00), puteți cu ușurință să serviți micul dejun (8:00) și o gustare (11:00). Atunci când ajungeți la masa de sărbători, nu veți simți acea senzație de foame de necontrolat. Ulterior se poate lua o a doua gustare (17:00 ) și cina (20:00).
Vă recomand să lăsați un timp de 20 -30 de minute între felurile de mâncare pentru a ajuta procesul de digestie al alimentelor.
2. Făceți-vă poftele!
Cine poate rezista salatei de boeuf, sarmalelor, cozonacului și altor preparate făcute ,,ca la mama acasă”? Nimeni, bineînțeles. Vă încurajez ca pe durata sărbătorilor să gustați aceste bucate. Aici am o singură precizare – să nu le combinați la o masă pe toate acestea. De preferat ar fi ca masa de prânz să conțină acel fel de mâncare care vă place și atât. Și mai departe vin cu o completare.
3. Evitați combinațiile
Ce înseamnă asta? Fiecare aliment are un timp de digerare diferit, proteinele vegetale precum mazărea, fasolea, năutul etc. , au un timp de digerare mai rapid comparativ cu proteinele animale precum carnea roșie și albă. În momentul în care noi consumăm o proteină vegetală împreună cu una animală procesul de digestie este îngreunat. În acest fel ne scade energia brusc, oferindu-ne o stare de somnolență și balonare.
Vă recomand să evitați aceste combinații care vă vor strica buna dispoziție și starea de sărbătoare.
4. Faceți sport
Da, știu, după atâtea mese bogate să mai facem și mișcare?
Sportul nu înseamnă doar ridicarea de greutăți (oala cu sarmale) sau ore și ore în sălile de forță . Cei care puteți să faceți asta, felicitări! Dar pentru ceilalți care nu au cu cine să meargă (lasă și tu după sărbători – mai auzim și asta), puteți face orice tip de mișcare în aer liber.
În această perioadă s-au deschis patinoarele, orașul este plin de luminițe ,parcurile au un farmec aparte, așa că haideți la mișcare! Nu uitați că orice activitate în aer liber alături de cei dragi vă ajută. În primul rând să creați amintiri frumoase și în al doilea rând, activitatea fizică ajută la arderi mai rapide și la un metabolism sănătos. Plimbați-vă, luați o gură de aer și bucurați-vă într-un mod sănătos de această perioadă!
5. Beți cât mai multe lichide!
Peste tot auzim celebra frază: Beți minimum 2 litri de lichide în fiecare zi!. Dar ce înseamnă asta?
Corpul nostru reprezintă 75% apă; acest procent scade atunci când transpirăm, facem mișcare sau un duș fierbinte, consumăm cafea etc.
Vă recomand ca în această perioadă și nu numai, să consumați un pahar cu apă dimineața după ce v-ați trezit pentru a vă activa digestia și unul înainte cu 30 de minute de fiecare masă. De asemenea puteți bea o cană cu ceai fierbinte la o oră după ce ați mâncat ceva mai greu pentru a vă ajuta la eliminarea grăsimilor.
Acestea au fost cele 5 recomandări ale mele. În speranța că v-au fost de folos, vă urez vouă și familiilor voastre sărbători fericite cu mese îmbelșugate și numai bine!
Pe Claudia o puteți urmări și pe rețelele de socializare de mai jos:
Instagram: @coach.claudia.papaleata
Și, așa cum a spus și Claudia, aveți grijă de voi pe cât puteți pentru a avea niște sărbători reușite. Vă doresc un Crăciun fericit și împlinire pe toate planurile!
Pe curând!
Teodora