scrisoare pentru mama

La mulți ani (și ție), mămico!

Nici nu știu când a trecut un an! Pentru că timpul, dintr-o dată, a devenit relativ la propriu. Astăzi prințesa noastră face un an și, poate greșesc, dar vreau să mă celebrez și eu cu ea. Fiindcă o dată cu venirea ei pe lume, m-am născut și eu ca MAMĂ. Deci, la mulți ani și ție, mămico!

Chiar mi-a luat ceva să mă gândesc cum să încep acest articol. Pe lângă asta, mi-a mai luat încă ceva să mă gândesc și la conținut, cum să sune, ce să nu omit. Iar apoi, m-am gândit și la restul mamelor – care au o mai mare “vechime în job” spre deosebire de mine sau cele care urmează să intre în această breaslă. 

Cea mai bună variantă pe care am găsit-o este să scriu o scrisoare deschisă pentru mine și pentru voi toate. Dacă nu vi s-au oferit astfel de cuvinte sau nu le veți primi la momentul acela, vi le las aici. La mulți ani, mămici de 1 an!

Dragă mămico…

Acum un an ai devenit mamă pentru un micuț suflet. Astăzi este și ziua ta! Și, în tot acest timp, ai devenit mai bună decât ai fost vreodată.  Crede-mă, vei deveni și mai bună,  deoarece provocările și minunatele aventuri nu se vor opri aici. Știi asta deja!

Aș vrea să îți spun că ești o mamă extraordinară și perfectă pentru puiul tău.  Cu siguranță ai trecut prin momente în care te-ai gândit că nu ești perfectă, te-ai învinovățit pentru anumite lucruri. Este normal! Sunt provocările de a fi mamă – nopțile nedormite, momentele de epuizare, casa întoarsă cu “fundul” în sus, obiecte lăsate pe unde apuci etc.

Sursă: unsplash.com

Pentru toate gurile rele…

Lasă-i într-un mod respectuos cu “seen” și  continuă să te ridici, să îți asculți instinctul și să fii acolo pentru copilul tău. Puterea și devotamentul sunt doar câteva din calitățile care te definesc!

În călătoria ta ca mamă ai trecut și vei tot trece prin momente în care responsabilitățile te vor copleși. Va trebui să te gândești la toate în ansamblu, la toți și pentru toți. Tot la categoria normalului vor fi și momentele de îndoială și frică. Sunt doar niște etape ale călătoriei. Va fi totul bine, așa cum a fost și în primul an.

Să nu uităm și de momentele de bucurie care ți-au adus zambete și lacrimi de fericire. Ai trăit cu puiul tău acele clipe magice sau milestones, spune-le cum vrei. 🙂 De la primul gângurit la primul pas – nu doar el a crescut și s-a dezvoltat, chiar și tu ai făcut asta. Aceste recompense cu care maternitatea ne-a binecuvântat sunt motive de sărbătoare.

bebelus 1 an
Baby M. Photo credits @ Tudor Anamaria

Te felicit dacă…

Ai avut curajul de a accepta orice ajutor ți s-a oferit. Lăsând la o parte sâcâielile, ai îmbrățișat liniștea când a apărut oportunitatea. Înainte de a fi trei, ați fost doi. Ai înțeles că aveți nevoie din când în când și de timpul vostru. Este greu să te desparți de puiul de om și este normal să te gândești constant la el – ce face?, a mâncat?, e cuminte? plânge? etc. În același timp, ai realizat și faptul că este bine și pentru el să petreacă timp cu ceilalți. Câteva ore, o zi, un weekend nu i-a afectat rutina pe o perioadă lungă de timp.

Meriți din când în când un moment de respiro, o baie fără a fi grăbită de împrejurări, o zi de leneveală sau chiar de făcut curat pe un playlist preferat cu volumul la maxim. Meriți o seară la restaurant, urmată de o plimbare în parc cu partenerul tău. Meriți să reiei un serial pe care l-ai început fără a fi întreruptă sau chiar să citești relaxată o carte. Din când în când, meriți să ieși din rutină și să te reîncarci pentru copilul tău și bunăstarea lui. Nu, nu ești o mamă rea dacă vrei asta. Ești o mamă extraordinară!

mama relaxare cafea
Sursă: unsplash.com

Iar aici se termină scrisoarea mea…

Spunându-ți să nu uiți să îți acorzi timp în toate aceste momente și cele ce vor veni. Să te uiți la copilașul tău și să îți recunoști realizările. De multe ori te pierzi în dorințele și nevoile lui, dar nu te pierde atunci când vine vorba și de tine. Ai grijă de tine și de nevoile tale când ai ocazia, oferă-ți iertare și compasiune în momentele grele și transformă toate aceste provocări în oportunități de creștere și dezvoltare pentru tine.

Statutul de mamă este ceva cu adevărat special atunci când ajungi să trăiești astfel de clipe și de emoții. Ai făcut lucruri minunate în primul tău an ca mamă și vei continua să faci “magie” și pe viitor.

Amintește-ți mereu cât de specială ești! La mulți ani (și ție), mămico!

Din inimă pentru toate inimile mari! (pentru că inima devine mult mai mare cu un copilaș în viața voastră)

Teodora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vezi și...

Colțul meu zen și inspirația

Așa cum pofta vine mâncând, inspirația vine creând. Cu toții avem în casă acel loc special - colțul zen. Unde putem gândi anumite lucruri la rece și unde putem lua decizii. Unde inspirația vine cu ușurință și unde ne savurăm cafeaua. Unde avem parte de liniște și ne putem bucura de lucrurile mărunte.