Lecții de viață pe care copiii ni le oferă zilnic

În ultimul an și jumătate, am descoperit că fiecare zi vine cu o nouă lecție. Maria este un pic mai mare, (relativ) mai independentă și parcă am timp să observ lucruri pe care nu le-am realizat până de curând. Cei mici au un mod magic de a privi lumea din jur, iar acest lucru poate fi o sursă de inspirație pentru noi, adulții. Sau chiar lecții de viață.

Teoretic, noi suntem cei care ar trebui să îi învățăm pe copii despre lume, dar lecțiile cele mai valoroase vin chiar de la ei. Iubire, curiozitate, trăirea momentului. Fiecare zi petrecută alături de Maria îmi amintește cât de simplă și autentică poate fi viața atunci când privesc lumea prin ochii ei.

În acest articol vreau să împărtășesc doar câteva dintre cele mai frumoase lecții pe care le-am adunat de la ea. Consider că, indiferent de vârstă, toți avem de învățat din modul în care copiii privesc și trăiesc viața.

1. Bucuria față de prezent

Este absolut minunată intensitatea cu care copiii trăiesc momentul prezent! Atunci când Maria se joacă sau descoperă ceva nou, o face cu o curiozitate și o pasiune desăvârșită. Capacitatea de a fi prezentă total în acel moment este ceva ce noi, ca adulți, o pierdem în tumultul grijilor zilnice.

Lecția este: să fim prezenți în fiecare experiență, oricare ar fi ea. Este vorba de a face un efort conștient de a ne concentra pe lucrurile mici care ne aduc bucurie. Exemplu: o plimbare în parc, o discuție cu o persoană dragă nouă sau o cafea caldă savurată dimineața.

2. Fiecare zi reprezintă o oportunitate de a învăța ceva nou

Mentalitatea aceasta, de a aborda fiecare zi ca pe o nouă aventură, este valoroasă. Copiii au un ritm fantastic de învățare, fie că e vorba de un cuvânt nou sau descoperă cum funcționează o jucărie.

Lecția este: să fim deschiși către ideea de a învăța ceva nou în fiecare zi. Acest lucru poate aduce mai multă valoare și entuziasm în viața noastră, fără a ne simți blocați în rutină.

3. Perseverența ne face mai puternici

Sursa: pexels.com

Fie că se lovesc învățând să meargă sau formele pe care ei încearcă să le potrivească într-un sortator, copiii nu renunță. Această încăpățânare a lor de a încerca iar și iar până când reușesc este o practică pe care și noi ar trebui să o adoptăm în fața provocărilor zilnice.

Lecția este: faptul că nu eșecul contează, ci atitudinea și capacitatea de a ne ridica și a continua. De multe ori tindem să ne lăsăm descurajați si să renunțăm. Dacă am aborda provocările cu aceeași perseverență ca și copiii, am reuși să depășim mult mai multe obstacole.

4. Încrederea în sine vine o dată cu acceptarea

Copiii nu se compară cu ceilalți și nu se îndoiesc de propriile abilități. Pe Maria o observ că se simte liberă să fie ea însăși și nu ezită să încerce lucruri noi. Această lipsă de autocritică îi permite să învețe fără bariere, să exploreze și să crească. Oare cât de mult ne lăsăm noi afectați de comparații, eșec, așteptări și presiuni ale societății?

Lecția este: să ne acceptăm fără presiunea perfecțiunii, să ne permitem să greșim și să ne oferim șansa de a evolua cu adevărat. Încrederea în sine vine din perseverență, încercare și experiență, nu din succesul imediat.

5. Iubirea, dar și iertarea, nu au limite

Aici o să vorbesc despre cea mai mare revelație a mea de când sunt mamă. În ceea ce privește iubirea, fetița mea o arată în cele mai simple moduri. Un zâmbet, o îmbrățișare sau chiar mă invită să mănânc o dată cu ea. Chiar nu mai contează dacă am o zi grea sau nu ma simt în cea mai bună formă, aceste gesturi de iubire pură și necondiționată îmi dau putere.

Legat de iertare, chiar și în momentele în care o cert pentru o năzbâtie sau pentru un comportament neadecvat, nu durează mult până când îmi oferă un zâmbet cald sau vine să mă îmbrățișeze. Copiii nu țin supărări și nu poartă ranchiună. Ei sunt mereu acolo să reia relația, fără resentimente. Ei nu se distanțează așa cum o facem noi atunci când cineva ne greșește.

Lecția este: să oferim și să primim iubire fără așteptări, dar și să ne menținem conexiunea indiferent de circumstanțe.Copiii ne arată o altă cale, de a nu lăsa mici conflicte să umbrească relații și de a fi sinceri în a ne arăta afecțiunea, fără a aștepta ceva la schimb.

6. Râsul este cea mai bună terapie

Nu EXISTĂ ceva mai pur ca râsul unui copil. Una peste asta, este și contagios și, câteodată, este cea mai bună terapie în fața provocărilor zilnice. De multe ori, râdem împreună la cele mai banale lucruri și asta îmi amintește să mă bucur de momentele simple și să nu mai iau viața prea în serios.

Lecția este: să ne facem timp să ne amuzăm, să găsim umor în lucruri mici și să râdem împreună cu cei din jurul nostru. Personal, acest lucru mă face să mă simt mai energică și, cumva, să adopt o atitudine pozitivă în fața oricărei provocări.

Maria, la un an. Photo credit: Tudor Anamaria – studio foto copii

P.S.: Lecția nr. 6 a fost extra, dar am considerat-o ca fiind o bună practică de care să nu ne lipsim în timpul zilei.

O cale mai simplă de a aborda viața

Fiecare zi alături de Maria este o amintire a faptului că învățarea nu se termină niciodată, iar cei mai mici dintre noi au cele mai mari lecții de oferit. De la trăirea prezentului și până la iubirea necondiționată, viața alături de copii este o călătorie plină de lecții neprețuite.

Deși suntem adulți, există atât de multe lucruri pe care le putem învăța de la cei mici. Ei ne învață să fim mai curioși, mai perseverenți și mai autentici. Aș putea spune chiar că ne ajută să ne reconectăm cu esența umanității, amintindu-ne ce este cu adevărat important în viață.

Pe curând!

signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!
Tags

Spune-mi ce crezi!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.