Mamă, dar și femeie: Cum să te pui pe primul loc fără vinovăție
Fără doar și poate, maternitatea este o experiență minunată, plină de descoperiri și momente de neuitat. În ultimul an și jumătate, pot spune că am trăit intens: de la zâmbete și milestones de celebrat la zile aglomerate, episoade de îngrijorare sau chiar burnout.
Concluzia mea, trăgând linie la rememorarea acestei perioade – este un haos frumos. În același timp, aduc în discuție și un fact dureros: ca mamă, de multe ori, ajungi să te pierzi pe tine. Mi-a luat ceva timp să înțeleg că, pentru a fi o mamă bună, trebuie mai întâi să fiu bine cu mine.
P.S. : Acest articol este despre cum să ne reamintim că suntem mai mult decât mame. Suntem și femei, și asta nu e ceva de care să ne simțim vinovate. Dacă și tu, ca mine, simți că te pierzi în rolul de mamă, să știi că nu ești singură. 🤗
Prevenirea burnout-ului matern: E în regulă să ceri ajutor
Femeie, mamă, soție. Este un volum uriaș de responsabilități, chiar dacă nu pare la prima vedere. Încă văd și aud cum percepția lumii se duce în direcția: stă acasă toată ziua, nu are de muncă și se relaxează. Chiar zilele trecute mă plimbam pe stradă cu cea mică, iar un individ comentează cu altul la o poartă: Eu muncesc. Uite cum alții se plimbă și se relaxează! Este foarte dureros.
Încerc să fac totul atât cât pot. Să am grijă de copil, să gătesc, să țin casa în ordine și, în același timp, să răspund de nevoile tuturor. Un lucru pe care l-am experimentat încă de la începutul diversificării, a fost să cer ajutor familiei și să nu simt asta ca pe o slăbiciune. Ba mai mult, am simțit-o ca pe un act de curaj și iubire de sine. Am început prin a-mi lăsa copilul singur în prezența bunicilor pentru câteva ore, ulterior peste weekend.
Cu singuranță, o mamă pentru puiul ei simte că poate face orice, este o superwoman. Adevărul este că suntem ființe umane și avem limite. Nu este o înfrângere să ceri ajutor, atâta timp cât îți păstrezi și ai grijă de echilibrul interior.
Autoîngrijirea este o necesitate, nu un lux
Înainte de a deveni mamă, aveam timp pentru mine – mă bucuram de o baie relaxantă, ieșeam la o cafea în oraș sau chiar citeam o carte pe săptămână. După ce am preluat acest rol, m-am dedicat Mariei în totalitate. Credeam că, dacă îmi aloc timp pentru mine, sunt o mamă egoistă. Când am ieșit pentru prima dată singură după luni de zile, doar pentru o simplă plimbare, am simțit o eliberare enormă. Recunosc că mă gândeam la ea și la ce face, dar… . Mi-am seama că, pentru a fi prezentă pentru fetița mea, trebuie să fiu mai întâi prezentă pentru mine.
Așa că am început să îmi rezerv mici momente de îngrijire – fie că era vorba de o oră în care să citesc o carte, să fac ordine în casă fără întreruperi sau să beau o cafea fără să aibă timp să se răcească. Astfel, de fiecare dată când mă întorceam la rolul de mamă, eram mai liniștită, mai răbdătoare și, cel mai important, mai fericită.
M-am reconectat cu mine însămi. Am redescoperit lucrurile care îmi aduc bucurie și asta mi-a dat energie. Autoîngrijirea nu înseamnă doar tratamente de frumusețe sau timp petrecut în afara casei. Este vorba despre cum te simți în interior. Autoîngrijirea înseamnă să îți asculți corpul și mintea, să faci pauze când ai nevoie și să îți acorzi dreptul la odihnă. Nu te simți vinovată că ai nevoie de timp pentru tine.
Despre importanța comunicării în cuplu și redescoperirea feminității
Cred cu tărie că redescoperirea feminității este una din cele mai mari provocări atunci când devii mamă. Când devenim mame, corpul nostru se schimbă și ne îndepărtăm de femeia care am fost. De femeia care se simțea bine în pielea ei, care avea ambiții și dorințe proprii.
M-am confruntat cu o vinovăție intensă. Mi-am dorit să fac lucruri pentru mine, să îmi recuperez feminitatea și identitatea de femeie, dar eram măcinată de gânduri. „Nu ar trebui să îmi pese de asta acum, am alte priorități”, îmi spuneam. Vinovăția asta este o capcană. Nu ar trebui să alegem între a fi mame și a fi femei, pentru că putem fi ambele, și e perfect în regulă.
Este important să vorbești deschis cu partenerul despre cum te simți și cum puteți să vă sprijiniți reciproc. Despre nevoile și despre dorințele tale. Comunicarea este cheia în această călătorie de redescoperire. O relație sănătoasă, bazată pe comunicare, îți oferă suportul necesar pentru regăsirea echilibrul. Relația de cuplu nu trebuie să fie pusă pe pauză odată ce devii mamă.
Cel mai mare dar pe care îl poți face copilului tău…
Este să te reîntorci la tine. Cel mai important lucru pe care l-am învățat este că, pentru a fi o mamă bună, nu trebuie să te sacrifici pe tine. Copiii au nevoie de mame fericite, echilibrate, care își cunosc valoarea și își respectă propriile nevoi.
Pune pe primul loc îngrijirea de sine, cere ajutor fără să simți vinovăție și recuperează-ți feminitatea. Sunt acte de curaj și iubire de sine care se vor întoarce înzecit către tine. Copilul va învăța, la rândul lui, că o femeie poate fi puternică și atentă la nevoile celor din jur, fără să își piardă puterea interioară sau echilibrul personal.
P.S. 2: Nu uita că ești nu doar o mamă, ci și o femeie minunată. Iar asta merită celebrat, fără pic de vinovăție.
Pe curând!