Organizarea nunții – ce și când planifici înaintea marelui eveniment

Chiar dacă la prima vedere pare super ușor, organizarea propriei nunți este o adevărată provocare! Însă în final vei vedea că este tare frumos pentru că te-ai implicat și a ieșit cum ai vrut tu. În acest articol am decis să enumăr pe perioade de timp ce trebuie să faci și cu cât timp înainte. Mie mi s-ar fi părut super util un astfel de articol pentru că am stat pe Google o grămadă să caut informații. Iată ce trebuie să știi:

CUNUNIA CIVILĂ

Sursa: Jeremy Wong Weddings @Unsplash.com

Cred că cel mai tare m-a enervat alergătura în etapa aceasta. A trecut, nu ne mai trebuie! 😅 Așadar, să începem cu începutul. Cel mai important este să stabilești data cununiei civile pentru că de aici încep calculele. După ce ai stabilit că vrei să faci în ziua X, trebuie să ai în vedere că, după emiterea certificatului prenupțial, acesta este valabil doar 14 zile.

În primă fază trebuie să te programezi pentru analize – analizele pentru depistarea HIV și radiografia pulmonară. Acestea sunt necesare pentru eliberarea certificatului prenupțial. Radiografia iese a doua zi, analizele necesită o perioadă de câteva zile de procesare. Noi le-am făcut prin Medicover, am achiziționat Pachetul Certificat Prenupțial si am primit suportul celor din Call Center în privința programărilor.

Marti am făcut analizele, miercuri a ieșit radiografia și luni ne-am prezentat la medic pentru eliberarea certificatului ca, după cele 14 zile, în ziua de vineri să ne căsătorim. ATENȚIE MARE: ai grijă ca scrisul medicului să fie citeț și datele de pe certificat să fie corecte. De aici, am fugit direct la starea civilă pentru a lăsa documentele necesare programării pentru căsătorie. Vei avea nevoie de:

  • Actul de identitate al ambilor soți, copie și original;
  • Certificatul de naștere al ambilor soți, copie și original;
  • Certificatul prenupțial, valabil 14 zile calendaristice;
  • Documente ce dovedesc căsătoria anterioară a unuia din soți – dacă este cazul;
  • Declarația de căsătorie, document ce îl poți completa acolo direct.

Și cam asta este tot. În ziua căsătoriei trebuie să aveți actul de identitate la voi și tot așa și în cazul martorilor.

CUNUNIA RELIGIOASĂ

Sursa: Beatriz Pérez Moya @Unsplash.com

Aici este mai simpluț pentru că trebuie doar să mergi să programezi cununia religioasă în ziua și la ora pe care v-o doriți. Dacă deja știi la ce biserică vrei să faceți ceremonia, mergi din timp. De regulă este bine să programezi cu 3-6 luni înainte.

Ce este bine să știi la capitolul acesta:

  • Când rezervi data și ora la biserică, îți recomand să ceri toate detaliile pentru că se percep taxe (taxa bisericii + taxa pentru cununia religioasă), iar aceste taxe sunt de regulă plătite de nași;
  • Nașii pe care i-ați ales trebuie și ei să fie căsătoriți religios;
  • În ziua cununiei trebuie să prezinți certificatul de căsătorie;
  • Alte lucruri de care vei avea nevoie vor fi: pișcoturi, vin roșu, lumânări, verighete.

Cam atât aici. Acum urmează stresul. 😂

RESTAURANTUL

Sursa: Photos by Lanty @Unsplash.com

În primul rând, restaurantul trebuie stabilit cu un an înainte – recomandat. Bineînțeles că există și excepții în cazul în care vrei să faci asta mai repede sau mult mai din timp (ca noi). Eu am făcut rezervarea la restaurant cu aproximativ un an și jumătate înainte. Recomand să îți iei o agendă tip Wedding Planner. Pe noi ne-a ajutat foarte mult. Mai multe informații despre această agendă veți găsi în articolul meu Planificarea nunții – Wedding Planner Agenda.

Dacă ai stabilit și rezervat restaurantul cu un an înainte, trebuie pe parcurs să ai în vedere următoarele:

  • 6-9 luni înainte: alegerea serviciilor foto-video și a celor de sonorizare, alegerea unei firme de aranjamente florale (în caz că nu este inclus în pachet), alegerea rochiei de mireasă și a costumului de mire, alegerea cofetăriei pentru tort și candy bar și stabilirea unei liste de invitați.
  • 3-6 luni înainte: pe partea de papetărie – alegerea invitațiilor de nuntă, meniuri/ numere de masă și place cards; altele – rezervarea pentru luna de miere, pentru servicii de înfrumusețare (make-up, coafor, manichiură) și stabilirea rochiilor domnișoarelor de onoare;
  • 2-3 luni înainte: trimiterea invitațiilor de nuntă;
  • 1-2 luni înainte: rezervarea pentru lecțiile de dans – Dansul Mirilor, comandarea tortului și a suplimentelor florale (buchete de flori pentru mireasă și a nașei, cocarde), achiziționarea accesoriilor pentru miri (cercei mireasă, pantofi, butoni etc.);
  • 2 săptămâni înainte: obținerea confirmărilor de la furnizori și stabilirea programului de nuntă/ trimiterea acestuia pentru toți furnizorii;
  • 1 săptămână înainte: contactarea persoanelor care nu ți-au răspuns invitației, reconfirmarea invitaților, comunicarea către restaurant al numărului exact de meniuri (aici poți aloca 3-4 meniuri în plus pentru invitații neanunțați) și stabilirea sarcinilor pentru ziua nunții.

Revin, toate aceste lucruri sunt deja într-un astfel de wedding planner care vă poate ajuta să stabiliți tot în cele mai mici detalii.

Sper că acest articol vă va fi folositor.

Pe data viitoare!

Teodora

signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!
Tags

Spune-mi ce crezi!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.