Recomandare de carte – Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău de Fredrik Backman

A trecut ceva timp de când nu am mai pus mâna pe o carte așa de bună. Mă rog, nu am pus mâna, dar am luat-o să o citesc pe Kindle. Deși îmi place foarte tare mirosul cărților noi, nu prea mai am loc să le depozitez. Acest roman m-a surprins într-un mod plăcut în ceea ce privește percepția asupra super-eroilor, a familiei și a altor aspecte ce țin de speranță.

Nu este o carte SF, dar, dacă alegi să o citești, te va face să simți că citești una în proporție de 50%. Și nu doar atât, dar te va readuce înapoi în copilărie.

Toată lumea este diferită și nimeni nu trebuie să fie normal

„Elsa are șapte ani. De fapt, aproape opt. Nu prea se pricepe să aibă șapte ani. Știe asta. Știe că-i altfel… Din cauza asta n-are niciun prieten în afară de bunica. Din cauza că toți cei de șapte ani de la școala ei sunt niște tâmpiți, așa cum sunt, de regulă, copiii de șapte ani. Dar Elsa e altel.”

Cam asta este ideea romanului și micuța Elsa, o fetiță de “aproape 8 ani”, trebuie să se lupte cu tiparele pe care societatea le impune. Este un copil inteligent, fană Harry Potter & Wikipedia, dar care trece printr-o experiență de bullying la școală, nefiind înțeleasă de colegi. Avantajul ei este că la începutul poveștii are o bunică care o ajută să treacă prin această realitate.

Știm cu toții că bunicii sunt acele persoane din viața noastră care ne ajută să ne activăm super-puterea imaginației. Bunica Elsei a creat o lume fantastică – Tărâmul-Aproape-Treaz, unde existau 6 împărății și a inventat o limbă secretă pe care doar ele două o știau. Iar personajele din basmele bunicii (prințese, dragoni, îngeri ai mării, orși etc.) s-au dovedit a fi vecinii din bloc, lucru pe care Elsa îl va afla pe parcurs.

„A avea o bunică e ca și cum ai avea o armată. E privilegiul suprem al oricărui nepot să știe că are întotdeauna pe cineva de partea sa, indiferent de situație. Chiar și când greșește. De fapt, mai ales atunci. O bunică e sabie și scut și e o iubire cu totul aparte. Bunica știe mai bine. Bunica înțelege mai multe. Bunica e una dintre aceia pe care să-i iei cu tine în bătălie.”

Dacă te apuci să citești această carte este imposibil să nu te ducă cu gândul la copilărie. Gândul și sufletul ți le transpune acolo. Și dacă-l vei citi, vei avea momente când vei râde, vei plânge și poate chiar și amândouă.

Nu aș vrea să vă povestesc ce se întâmplă pentru că mie mi-ar fi părut rău dacă cineva mi-ar fi spus înainte plotul. Cu ce m-a lăsat cartea asta – cu puterea de a spera și cu un gând: Dacă nu ai bunici, cumpără-ți! 😅

Apreciază-i cât îi ai pentru că, chiar dacă ți se par fantastici, ei nu sunt nemuritori. Cu asta rămâi – cu fantezia, înțelegerea, sprijinul lor și cu cele mai frumoase experiențe.

O să caut să citesc de acelasi autor și cartea Un bărbat pe nume Ove. Este romanul de debut a lui Backman și am auzit că a fost un real succes internațional.

Bafta la citit!

Teodora

signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!
Tags

Spune-mi ce crezi!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.