Recomandare de carte – Dacă pisicile ar dispărea din lume de Genki Wakamura
Dacă pisicile ar dispărea din lume de Genki Kawamura este o carte care s-a plasat pe primul loc în top 10 Bestsellers Humanitas Fiction la Târgului Gaudeamus 2022. Romanul a fost publicat în 2012 și ecranizat în 2016 în Japonia, iar lansarea lui oficială a avut loc luna trecută la librăria Humanitas de la Cișmigiu. Așa am aflat și eu despre el.
Aș exagera dacă aș spune că este cea mai bună carte pe care am pus mâna. Cu siguranță este doar un sentiment pe care îl am acum după ce am terminat-o de citit. În orice caz, vă pot garanta că este o lectură extraordinară pe care o trăiești până la ultima pagină.
Încă o chestie interesantă – ca să mă leg și de prezența pisicii în această fascinantă lectură japoneză. Putem observa că, în Vest, catalogăm câinele ca fiind cel mai bun prieten al omului. Ei bine, în Japonia pisica joacă acest rol.
Să vă dau și cateva exemple. Știți și voi acele figurine Maneki Neko (pisicuțe care își mișcă lăbuța sus-jos)? Pentru cultura japoneză, pisicile sunt ființe care aduc noroc și, totodată, îndrumare în viață. De aceea, ele reprezintă un laitmotiv în aproape toate formele lor de artă. Le veți observa sau poate ați făcut asta deja în majoritatea animațiilor Ghibli sau în anime-uri, dacă urmăriți.
Citește și: Recomandare de film – Studio Ghibli movies
Despre plot – long story short
Naratorul este un poștaș în vârstă de 30 ani care își trăiește viața într-un mod simplu, având grijă de pisica sa, Varză și fiind pasionat de filme. Viața aceasta a lui, aparent banală, ia o întorsătură drastică în clipa în care află că are o tumoră cerebrală în ultimul stadiu, iar zilele-i sunt numărate.
În plus, un lucru și mai neobișnuit în toată această poveste este apariția diavolului. Diavolul nu este descris așa cum ni-l imaginăm noi – cu coarne, negru și o furcă în mână. În această lectură, el apare înfățișat ca naratorul – îl numește doppelgänger.
În mod evident, târgul cu diavolul nu este o idee nouă. Diavolul îi spune că va muri în ziua următoare, dar poate preveni asta dacă acceptă un târg. O zi de viață în plus pentru un lucru pe care este dispus să-l sacrifice din lume. Până aici suna bine, crezând că poate alege ce să dispară (o piatră de pe jos, o pată dispărută de pe perete etc.) și a acceptat. Însă un lucru comun despre diavoli în toate culturile este înșelăciunea. După ce a acceptat, află ulterior că diavolul este cel care alege ce lucruri vor dispărea din lume.
Despre sacrificiu și acceptare
Ceea ce face această lectură să o trăiești până la final este faptul că personajul principal joacă și rolul naratorului. Întorsătura de situație – alegerile pe care el este nevoit să le ia și lupta etică – îl face în final să își dea seama care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață.
Fiecare zi în plus pe care o poate trăi reprezintă o nouă alegere pentru protagonist. Pe lângă asta, cu fiecare alegere reaprinde o legătură din trecutul lui. O despărțire amoroasă, moartea mamei sale și relația destrămată cu tatăl său.
Momentele de eșec, împreună cu sacrificarea lucrurilor impuse de diavol m-au făcut să vizualizez în profunzime caracterul naratorului. În orice caz, până la momentul incontestabil al morții, a existat suficient timp pentru a-și încheia toate chestiunile nerezolvate de-a lungul vieții. Toată această retrospectivă i-a oferit imaginea a tot ceea ce contează în viață.
În loc de încheiere
Știți că nu îmi place să dau spoilere, de aceea nu am menționat niciun lucru sacrificat de-a lungul postării. Ce vă îndemn este să citiți această carte dacă aveți prilejul. Modul în care evoluează povestea este absolut minunat pentru o lectură rapidă.
În spatele celor aproximativ 200 pagini, se află o reflecție profundă asupra vieții în general. Lucrurile pe care credem că le stăpânim ajung să ne stăpânească ele în final. În ciuda unei premise macabre, povestea este prezentată superb. Acceptarea sfârșitului și împăcarea cu acest lucru nu sunt ușor de digerat, nici măcar în viața reală.
Dacă pisicile ar dispărea din lume este o lectură pe care fiecare dintre noi ar trebui să o citească. Într-o lume extrem de agitată și grăbită este chiar benefic să ne reamintim, din când în când, ce lucruri aduc valoare vieții noastre.
Pe curând!
Teodora
1 Comment