Relația de cuplu după copii: Cum să eviți rutina și distanțarea

Apariția unui copil în relația de cuplu aduce cu sine o serie de schimbări care nu trebuie ignorate. Nu doar iubirea crește, dar crește și lista de responsabilități, iar acest eveniment minunat care ar trebui să apropie doi oameni, poate să îi și îndepărteze. Este ca o sabie cu două tăișuri. Relația dintre părinți trece ușor pe un plan secund, iar conexiunea dintre ei poate deveni fragilă, astfel momentele de cuplu pierzându-se printre schimbat scutece, agitație și nopți nedormite.

Iubirea nu ar trebui să se piardă, ci ar trebui să strălucească în acest “haos” și, la fel ca pe alte planuri, provocările pot fi transformate în oportunități cu puțin efort și comunicare constantă. Odată ce devenim părinți, timpul ajunge să fie o resursă prețioasă. Din experiență proprie, dar și din discuții cu alte mame, vreau să vă împărtășesc câteva lecții învățate. Prima dintre acestea ar fi că nu există o rețetă perfectă așa cum nu există nici oameni asemenea.

Deci, ce s-ar aplica într-un mod general, dar ar putea fi adaptat la realitatea, dinamica și provocările unice ale unui cuplu?

1. Comunicarea: cheia unei relații sănătoase

Cu un copil mic în preajmă, conversațiile dintre parteneri capătă mai mult o tentă logistică. Cine schimbă următorul scutec? Cine încearcă acum să adoarmă copilul? De ce cumpărături mai avem nevoie de la supermarket? Nu spun că ele ar trebui să dispară – chiar și după aproape doi ani de mămicie și tăticie facem asta, ne delegăm reciproc. Dar dacă am face un efort și ne-am construi un obicei de a comunica și… profund? Nu vorbesc aici despre o comunicare complicată, ci o comunicare sinceră – de a vorbi unul cu celălalt.

Cu soțul meu nu am stabilit vreun ritual în direcția aceasta ci, mai degrabă, a venit natural din dorința de a rămâne conectați. Dorință? Necesitate? Nu știu cum să-i spun, dar zilnic ne rezervăm timp pentru a vorbi. Ne întrebăm reciproc: cum ți-a fost ziua? sau, depinde de dinamica conversației, cum te simți? cum aș putea să te ajut?. Exprimarea gândurilor, a sentimentelor, a ne pune în locul celuilalt și a-l înțelege – toate acestea sunt esențiale, din punctul meu de vedere, pentru o relație puternică. Bineînțeles, prin comunicare constantă.

Sursa foto: freepik.com

2. Intimitatea în cuplu, fie ea fizică și/ sau emoțională

Intimitatea este fundamentală în viața de cuplu și o prioritate care nu trebuie neglijată. Când ai un copil mic și tot ce simți este epuizare, este greu să te gândești la acest aspect. Intimitatea nu se rezumă doar la o apropiere fizică, ci poate fi emoțională, căpătând forme precum: un mesaj drăguț, o îmbrățișare spontană sau chiar un film pe care să îl vezi cu partenerul în timp ce copilul doarme.

Astfel de gesturi romantice mici pot avea un impact mare în cuplu. Mie mi-au reamintit mereu că suntem mai mult decât părinți, suntem și parteneri de viață.

3. Timpul (de cuplu): o investiție esențială pe termen lung

Am ajuns și la cea mai mare provocare a subiectului. Relația de cuplu are nevoie de atenție tot atât de mult ca și un copil. Cel mai ușor este să ne convingem că nu avem timp pentru noi, dar câteva momente de calitate pot face minuni chiar și în cele mai aglomerate zile. De ce este atât de important? Efortul pe care îl depunem noi, ca părinți, de a ne aloca timp împreună pentru a avea o relație sănătoasă poate contribui pozitiv și asupra creșterii copilului. Un cuplu fericit înseamnă un copil fericit.

Citește și: Mamă, dar și femeie: Cum să te pui pe primul loc fără vinovăție.

Sursa foto: freepik.com

O ieșire la cinema, la restaurantul preferat, o plimbare în parc sau, în cazul în care copilul nu are cu cine sta, o cină acasă cu muzica preferată pe fundal pot fi ocazii minunate de a întări legătura dintre parteneri. Copiii cresc foarte repede, dar până ce o vor face, este esențial să facem tot ce ne stă în putință pentru a le oferi un mediu stabil și plin de iubire. În concluzie, totul pornește de noi, nu-i așa?

Nu există o formulă magică, dar…

Comunicarea, intimitatea și timpul împreună sunt acei piloni care mențin o relație sănătoasă și armonioasă. În mijlocul acelui “haos” pe care l-am precizat la început, alegerile mici pe care le putem face zilnic ne vor apropia și mai mult de jumătatea noastră, dar vor face și diferența.

Totodată, în fiecare relație are loc un proces de învățare continuă. Flexibilitatea de a ne adapta la schimbările din viața noastră – cu răbdare, empatie și dedicare, va transforma provocările în oportunități. În felul acesta, iubirea și respectul vor înflori în continuare.

Pe curând!

signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!
Tags

Spune-mi ce crezi!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments Yet.