Un articol despre time management pe plan personal

Am postat săptămâna trecută pe Instagram un story cu un tabel făcut de mine, un weekly planner. Așa cum ați observat, mie îmi place să planific orice, să nu zboare timpul pe lângă mine complet fără rost. Așa că m-am gândit, după ce am văzut un clip pe TED.com despre treaba asta, să îmi organizez timpul săptămânal. De ce nu aș face și asta, dacă fiecare vacanță și călătorie o planific în cele mai mici detalii?

Controlul asupra timpului tău liber

Nu ne construim viața pe care-o vrem prin a economisi timp. Ne construim viața ce-o vrem, iar timpul va veni de la sine.

Laura Vanderkam

Am citat ceea ce a afirmat Laura Vanderkam pentru că mi s-a părut absolut genial. Poate nu m-aș fi gândit la a-mi planifica timpul, dar a dat un exemplu extraordinar. Proiectul ei, pe scurt: programul a 1001 femei extrem de ocupate pe durata unei săptămâni. Una dintre acestea găsește boilerul stricat și subsolul plin de apă. Ce a însemnat toată această pagubă pentru ea? 7 ore într-o săptămână pentru a remedia problema sau o oră în plus pe zi alocată acestui lucru.

Câte persoane ar spune că au timp să își aloce 7 ore pe săptămână făcând ceva pentru ele? Ok, a fost o necesitate în exemplul dat mai sus. Dar chiar și asa, acele 7 ore au fost găsite și alocate unui scop. Mie mi-a dat de gândit și am încercat să îmi întocmesc un plan care să cuprindă tot ce am de făcut și tot ce am nevoie pentru mine. Prioritățile = boilerul stricat, asta am constatat că este cea mai bună analogie.

Timpul liber, timpul pe care ni-l alocăm trebuie privit ca un beneficiu adus la nivel psihic și fizic. Poate fi greu să nu te mai gândești la sarcinile pe care le ai în timpul săptămânii, deadline-uri și discuțiile de la job. Însă pentru a avea putere și mintea limpede să le rezolvi, trebuie să ai în același timp și o viață fericită și echilibrată. Deci revenind la boilerul stricat – delimitează viața personală de viața profesională pentru a da randament pe ambele planuri. Nimeni nu spune că e simplu, dar este doar un pas micuț pe care trebuie să-ți dorești să-l faci.

Stabilește-ți prioritățile

Deci care este stilul de viață pe care vrei să îl adopți? Eu mi-am pus această întrebare și continui să o fac pentru a mă automotiva. Așa că mi-am făcut o listă cu lucrurile de care am nevoie să ating acel wellbeing:

  • să respect cele 3 mese ale zilei;
  • să mă ridic din oră-n oră și să mă mișc pentru că mă doare spatele dacă stau prea mult în fața ecranului de la laptop;
  • mai multă mișcare, acele mici pauze de la birou nu mă ajută suficient;
  • timp să mă delectez citind sau uitându-mă la un film/ serial;
  • să aloc timp scrisului și să îl transform într-un obicei firesc.

Am nevoie de lucruri care să îmi bucure sufletul și care să mă facă să mă simt bine. Iată un calcul simplu: o săptămână are 168 ore, să presupunem că din acestea 8 ore/ noapte dormim, deci 56 ore. Rămân astfel 112 ore. Din aceste 112 ore, lucrăm pe săptămână aproximativ 40 ore și ne mai rămân 72 ore pentru orice. Care ar fi scuza pentru care nu găsim timp să facem ceva ce contează pentru noi?

Eu reușesc să îndeplinesc task-uri cel mai bine când mă ghidez după un ppt sau un excel. Poate o fi și din cauza jobului, dar culmea e că la mine merge treaba asta.😇 Am pus zilele săptămânii, orele între care funcționez și am introdus activitățile pe care le realizez în mod obișnuit și cele pe care trebuie să le fac.

Vă recomand să urmăriți clipul de pe TED.com, așa că vi-l las aici.

Deci care sunt prioritățile voastre? 💻

Pe curând!

Teodora

signature

Subscribe so you don’t miss a post

Sign up with your email address to receive news and updates!
Tags

Spune-mi ce crezi!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment