Un ghid simpatic de supraviețuire al noilor părinți într-o vacanță cu bebe
Mai știți când vă povesteam cum planificam eu concediile înainte? Toate detaliile erau bine puse la punct. De la plecare până ajungeam înapoi acasă, era un program super bine stabilit și eram mega încântată de prezentările mele în ppt. Bineînțelesc că nu se mai pune problema de așa ceva și o să vă zic și de ce în rândurile pe care urmează să le scriu.
Vara aceasta am experimentat concediul în trei, sau… doi oameni și jumătate. 😁 În mod firesc, la cât de perfecționistă mă știu, aș fi intrat în panică să merg într-o vacanță și să nu am totul planificat la linie. Ce a fost cu adevărat șocant pentru mine, SE POATE să stai relaxat, chiar dacă lucrurile nu se desfășoară așa cum ți-ai dori să se întâmple. Totul pornește de la a pleca fără să ai așa multe așteptări.
Cu un bebe nu mai poți respecta tot ce ți-ai propus să vezi sau să faci. El e șeful, cum s-ar spune. Chiar dacă acasă are un program de mese și somn, e posibil să se comporte diferit într-o călătorie. Camera de hotel, aerul de munte/ mare, curiozitatea pentru nou – toate aceste lucruri îi pot afecta rutina.
Bebe la bord! De la făcut bagaj esențial de vacanță la făcut bagaj “de mutare”
Dacă înainte, pentru 3-4 zile de concediu, foloseați câte un rucsac de om sau un troller mic pentru amândoi, cu bebe simțiți că vă mutați cu totul. Regula de aur este să luați preventiv chiar și lucruri pe care credeți nu le veți folosi (ex. mai multe haine de schimb, termometru, siropele etc.). Orice vă propuneți să luați cu voi este important să fie într-o cantitate suplimentară, just in case.
Cu siguranță fiecare copil este unic, iar bagajul pe care îl luați cu voi este personalizat în funcție de noul vostru stil de viață, nevoile și preferințele bebelușului. Noi ne-am gândit la tot ce foloseam acasă și am preferat să ne bucurăm de același confort și în vacanță. Biberoane, sterilizator, fierbător, balansoar și lista poate continua.
Și chiar dacă o să vi se pară că abia puteți respira în mașină de la atâtea bagaje luate cu voi, asta este cea mai mică problemă. Liniștea pe care o veți avea, știind că aveți tot ce vă trebuie, e cea mai importantă pentru o vacanță de succes.
De luat în calcul destinații și activități baby-friendly
Că de… nu mai există aceeași flexibilitate, iar timpul e planificat de bebe. E foarte important de “tatonat terenul” înainte de a face deplasări lungi. De exemplu, noi am plecat cu baby M. prima dată la Brașov, o zi dus-întors. Pe aproape tot parcursul drumului a dormit și chiar și cu opririle la 45 minute – 1 oră nu prea am reușit să o trezim. Dar, atenție, opririle și scosul copilului din scaunul auto/ scoică sunt necesare.
A doua ieșeală am făcut-o pe mai multe zile în apropiere de Râșnov, locul în care am fost cazați. Foarte important pentru noi a fost alegerea unei cazări tip demipensiune deoarece cu un bebeluș mic chiar nu stai să cauți pe unde mănânci dimineața sau seara. În felul acesta, dimineața ne luam și noi porția de energie cu micul dejun și seara stăteam relaxați luând cina la restaurantul hotelului, apoi ne retrăgeam în cameră toți. Am preferat această variantă pentru a nu-i afecta rutina de mese, ora băiței și ora de culcare.
A treia ieșeală și ultima până în acest moment a fost Transalpina, Sebeș. A fost un drum mai lung, dar făcând opriri și dezmorțindu-ne cu toții, a fost în regulă. Aerul curat al naturii i-a priit și lui baby M.
Ce am luat în calcul la ultimele două deplasări: să fim aproape de zone comerciale (supermarket, farmacii etc.) și să o putem transporta cu ușurință, fie în cărucior, fie în marsupiu. Să nu fie bătaie de cap nici pentru “cărăuși”.🤭
Am menționat și niște activități. Nu mă refeream la bebeluș, ci la părinți. Activitățile pe care le alegeți să le faceți (voi) într-o vacanță cu bebelușul trebuie să fie baby-friendly pentru el. Să nu îl suprastimuleze, să poată mânca și dormi atunci când cere aceste lucruri.
Tips & tricks pentru o vacanță reușită
Concediul cu un bebeluș poate fi minunat dacă îl planificați eficient. Din experiența pe care am avut-o la drum cu baby M. pot spune că flexibilitatea este cheia pentru o vacanță reușită. Atitudinea trebuie să fie una pozitivă și trebuie luat în calcul și neprevăzutul, pentru a ne păstra calmul. În felul acesta, putem crea niște amintiri foarte frumoase cu piticii din viața noastră.🥰
Așadar, planificați totul în avans: destinații, cazare, timpul efectuat cu mașina sau cu avionul, lista cu tot ce aveți nevoie pentru bebe și respectarea programului său. Împachetați bagajul cât mai eficient posibil și țineți la îndemână tot ce ați putea avea nevoie pe drum. Luați jucăriile preferate ale bebelușului pentru a-i distrage atenția.
În loc de încheiere…
Vacanța cu bebe poate fi una memorabilă. Cât sunt încă mici, o astfel de ieșeală este într-adevăr un test de organizare și răbdare pentru părinți. Mai ales dacă e prima de acest fel! Chiar și așa, trebuie să ne bucurăm și să savurăm fiecare moment cu cei mici pentru că vor crește și vor fi (mai) independenți. Și ce dor ne va mai fi de aceste clipe!
Pentru următoarea vacanță, zic CARPE DIEM! Pentru amintirile create pentru o viață, fiți acolo prezenți pentru puiul vostru de om și apreciați toate momentele trăite.❤️
Pe curând!
Teodora